TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 25 Lutego 2020, 20:25
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka

Składniki
3 szklanki mąki
3 jajka
250 g masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
1 opakowanie cukru
wanilinowego
1 kg jabłek
1 budyń o smaku
wanilinowym
tłuszcz do smarowania formy

Sposób przygotowania

Przesiewamy przez sito mąkę na stolnicę. Dodajemy żółtka, masło, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Mieszankę siekamy nożem, krótko zagniatamy, a gdy uzyska odpowiednią konsystencję, owijamy ją folią i wstawiamy do zamrażarki na minimum pół godziny. W tym czasie smarujemy blachę (np. olejem lub masłem) oraz obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki. Zimne ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ¾ jego części rozkładamy na blasze. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru i budyń w proszku. Na ciasto rozkładamy jabłka i przygotowaną pianę. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce i posypujemy nim pianę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min w temperaturze 180°C.

Szarlotka - najlepsze porady!

Gorąca szarlotka na kruchym cieście to deser na jesienno-zimowe wieczory. Jeśli nie czujesz się specjalistą od pieczenia ciast, a marzą Ci się domowe słodkości - nic straconego! Sprawdź sekrety, które pomogą w wykonaniu ciasta, które zachwyci nie tylko domowników.
Najlepsza odmiana jabłek?
Szarlotka powinna być nieco kwaśna, dlatego warto wybrać odmiany takie jak antonówka, szara reneta, golster czy jonagold. Jabłka, które nie będą pasować do szarlotki ze względu na to, że są słodkie to: lobo, ligol czy landsberska. Pamiętaj też o cynamonie, który idealnie podkreśli smak jabłek!
Jak wykonać perfekcyjnie kruche ciasto? Należy je jak najkrócej ugniatać. Innym trikiem jest dodawanie ugotowanych, startych na tarce żółtek. Taki sposób daje gwarancję, że ciasto nie będzie zbyt miękkie i po wyrobieniu na gładką masę, pozwoli się idealnie rozwałkować. Żółtko nie będzie wyczuwalne w smaku, a ciasto zyska wspaniałą kruchość!

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!