Zupa węgierska
Zupa węgierska - tak ją nazywają. Dlaczego? Może dlatego,
że jest ostra, pełna temperamentu i nasycona aromatem papryki. Zupa węgierska będzie doskonała na rozgrzanie w jesienne dni.
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki chili
1 łyżka pieprzu czarnego
2 łyżki przyprawy do zup w proszku
2 łyżki przyprawy do zup w płynie
1/2 kg mięsa gulaszowego
1 przecier pomidorowy
30 dag pieczarek
1 mały słoik pieczarek marynowanych
2 cebule
2 czerwone świeże papryki
2 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
liść laurowy, ziele angielskie, sól
Tłuszcz rozpuszczamy i na gorący wsypujemy słodką paprykę i smażymy chwilę, aż zacznie się przypalać, dodajemy pokrojone mięso i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy poszatkowane pieczarki i cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli i pieczarki się obsmażą. Dodajemy pokrojoną paprykę i dość długo dusimy. Dodajemy wrzącą wodę i gotujemy dodając resztę przypraw, na końcu dokładamy przecier pomidorowy i pieczarki marynowane (razem z zalewą). Doprawiamy do smaku, zupa musi być ostra i lekko słodko - kwaśna.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!