TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 13:56
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zupa węgierska

Zupa węgierskazupa wegierska

Zupa węgierska - tak ją nazywają. Dlaczego? Może dlatego,
że jest ostra, pełna temperamentu i nasycona aromatem papryki. Zupa węgierska będzie doskonała na rozgrzanie w jesienne dni. 

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżeczka papryki chili

1 łyżka pieprzu czarnego

2 łyżki przyprawy do zup w proszku

2 łyżki przyprawy do zup w płynie

1/2 kg mięsa gulaszowego

1 przecier pomidorowy

30 dag pieczarek

1 mały słoik pieczarek marynowanych

2 cebule

2 czerwone świeże papryki

2 ząbki czosnku

tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

liść laurowy, ziele angielskie, sól

Tłuszcz rozpuszczamy i na gorący wsypujemy słodką paprykę i smażymy chwilę, aż zacznie się przypalać, dodajemy pokrojone mięso i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy poszatkowane pieczarki i cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli i pieczarki się obsmażą. Dodajemy pokrojoną paprykę i dość długo dusimy. Dodajemy wrzącą wodę i gotujemy dodając resztę przypraw, na końcu dokładamy przecier pomidorowy i pieczarki marynowane (razem z zalewą). Doprawiamy do smaku, zupa musi być ostra i lekko słodko - kwaśna.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!