Zupa krem z dyni
W naszych ogrodach czas na jesienne porządki i zbiory tego, co udało się wyhodować. Rozmiarem i słonecznym kolorem zachwycają nas potężne dynie. Roślina zdrowa, dietetyczna i trochę tajemnicza. Zachęcam do przygotowania zupy dyniowej nie koniecznie na słodko. Wytworny i pikantny krem z dyni to propozycja na elegancką jesienną kolację.
1,5 kg dyni
2 marchewki
3 duże ziemniaki
5 ząbków czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki śmietany
sól
pieprz
curry
kilka kromek razowego chleba
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i miękki miąższ. Twardą część kroimy w grubą kostkę, tak samo ziemniaki i marchew. Zalewamy całkowicie wodą i gotujemy aż do rozgotowania się wszystkich składników. Dodajemy czosnek i oliwę i blenderem miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Chleb razowy kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni robiąc grzanki. Podajemy ze świeżymi liśćmi bazylii.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!