TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Marca 2024, 12:08
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zupa krem z dyni

25.10.12

Zupa krem z dynizupa krem

W naszych ogrodach czas na jesienne porządki i zbiory tego, co udało się wyhodować. Rozmiarem i słonecznym kolorem zachwycają nas potężne dynie. Roślina zdrowa, dietetyczna i trochę tajemnicza. Zachęcam do przygotowania zupy dyniowej nie koniecznie na słodko. Wytworny i pikantny krem z dyni to propozycja na elegancką jesienną kolację.

 

1,5 kg dyni

2 marchewki

3 duże ziemniaki

5 ząbków czosnku

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki śmietany

sól

pieprz

curry

kilka kromek razowego chleba

 

Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i miękki miąższ. Twardą część kroimy w grubą kostkę, tak samo ziemniaki i marchew. Zalewamy całkowicie wodą i gotujemy aż do rozgotowania się wszystkich składników. Dodajemy czosnek i oliwę i blenderem miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Chleb razowy kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni robiąc grzanki. Podajemy ze świeżymi liśćmi bazylii.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!