TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 14:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Składniki
20 g masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 nieduży kalafior
½ selera
1 kalarepa
2 pietruszki
2 ziemniaki
biała część pora
500 ml bulionu
100 g sera pleśniowego
sok z 1 cytryny
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkat.
sól, pieprz
suszone jabłka
kilka gałązek tymianku

 

Sposób przygotowania
Kalafior dzielimy na różyczki, pozostałe warzywa kroimy w kostkę. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Dokładamy różyczki kalafiora oraz kawałki selera, kalarepy, pietruszki, ziemniaka i pora. Całość smażymy przez 5 minut, często mieszając. Wlewamy gorący bulion i gotujemy zupę do miękkości warzyw, około 20 minut. Wsypujemy przyprawy, dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Wlewamy śmietankę, sok z cytryny i miksujemy zupę na gładki krem. Podajemy np. z plastrami suszonych jabłek lub posypany świeżym tymiankiem.

Do grupy białych warzyw zaliczamy czosnek, pora, cebulę, kalafiora czy cykorię. Najbardziej cenione są te, które są bogate w przeciwutleniacze i allicyny o działaniu przeciwbakteryjnym. Czosnek jest niezaprzeczalnie królem w tej kategorii i słusznie nazywany jest „naturalnym antybiotykiem“. Białe warzywa pełnią też rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Ich spożywanie może zapobiegać powstawaniu licznych groźnych chorób, nawet tak niebezpiecznych jak nowotwory.
Dziś polecamy rozgrzewającą zupę krem, która może być przygotowana z białych jarzyn, ale nie może w niej zabraknąć korzenia pietruszki i selera. W sezonie zimowym świetnie smakuje z kalafiorem, za to latem – z białymi szparagami. Świeży tymianek świetnie podkreśla jej smak o każdej porze roku.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!