TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 01:59
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zielone wspomnienie

07.05.10

ZIELONE WSPOMNIENIE

Biała zima piękno lata zabiera
Słońca i zieleni wokół brakuje
Lecz jest sałatka, co smakiem nas wspiera
W mroźne wieczory świetnie smakuje
Brokuł, ogórek, pietruszka zielona
Troszeczkę czosnku i pestki dyni
Oto sałatki tej mocna strona
Bo w środku zimy wiosnę nam czyni

1 mały brokuł, 1 ogórek zielony, 1 ser feta
1 mały jogurt naturalny, 1 ząbek czosnku, pestki dyni, majonez, pieprz, zielona pietruszka

Brokuł doprowadzamy do wrzenia w słonej wodzie, odstawiamy, odcedzamy i chłodzimy. Ogórek kroimy w pół plasterki, a brokuł różyczkujemy, czyli rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Układamy je na półmisek, pieprzymy i dodajemy pokrojony ser feta. Następnie przygotowujemy sos: kilka łyżek majonezu i jogurtu mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku i posiekaną pietruszką. Polewamy sosem. Ziarna dyni wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż się zarumienią. Studzimy i posypujemy naszą sałatkę.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!