Zapiekanka warzywna
Warzywa są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Brokuły zawierają więcej białka niż stek! Mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, wpływają pozytywnie na przewód pokarmowy i poprawiają wzrok. Pomagają też leczyć anemię i dostarczają witamin. Kalafior natomiast, może zapobiegać niektórym nowotworom, chronić przed wrzodami, a także wspomagać leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów. Pamiętajmy, że warzywa i owoce powinniśmy jeść pięć razy dziennie. Są one zdrową przekąską, przedłużają młodość i pozytywnie wpływają na zdrowie.
Ciekawostka!
Kolor warzyw łączy się z tym, jakie posiadają właściwości odżywcze. Czerwone warzywa pozytywnie wpływają na serce. Żółte dobrze wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Zielone - oczyszczają z toksyn, natomiast te fioletowe mają działanie przeciwnowotworowe.
Składniki
- ½ kalafiora
- ½ brokuła
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 żółtka
- 150 g żółtego sera
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, parzymy wrzątkiem i zalewamy zimną wodą. Marchewki kroimy w plasterki i gotujemy 10 minut. Czosnek i por kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W garnuszku podgrzewamy śmietankę z solą, pieprzem i ziołami. Nie gotujemy. Gdy śmietanka przestygnie, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Polewamy sosem warzywa. Całość posypujemy startym serem. Zapiekankę wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!