Winogronowo
Końcówka września to w Polsce czas winobrania. Poza wyrabianiem z niego wina, winogrono ma też wiele innych, smacznych zastosowań. Lekka sałatka czy galaretka
to tylko dwie z wielu propozycji. Winogrona zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i jod. Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi
(nowotwory czy nadciśnienie). Ich dobroczynne właściwości znane są od ponad 5 tys. lat.
Składniki na sałatkę
(4 porcje):
Główka sałaty lodowej
i paczka rukoli
150 g zielonego winogrona
deserowego
200 g sera koziego (rolada)
Orzechy włoskie
2 twarde jabłka
Sos balsamiczny (ocet balsamiczny powstaje z moszczu winogoronowego)
Wykonanie:
Składniki dokładnie myjemy,
rozdrabniamy według uznania
i rozkładamy na talerze.
Polewamy sosem.
Składniki na torcik:
Opakowanie zielonej galaretki
100 g zielonego winogrona
deserowego
200 g gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
Galaretkę przygotowujemy według przepisu i zalewamy nią winogrono (w dwóch okrągłych naczyniach). Wkładamy na noc do lodówki. Jogurt z cukrem i nasionami chia mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce. Przekładamy nim dwa blaty galaretki.
Czytelniczka
„Z domowego zeszytu” to rubryka, w której publikujemy przepisy naszych Czytelników. Wystarczy przesłać je mailowo (opiekun@post.pl) lub listownie na adres redakcji ul. Widok 80-82. Upominki czekają!!!
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!