TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 24 Czerwca 2021, 10:13
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Wielkanocne śniadanie

Wielkanocne śniadanie

Niedzielne śniadanie wielkanocne to uroczysty posiłek o szczególnej symbolice. Przygotowujemy wówczas dania, które uprzyjemniają nam celebrację tego szczególnego okresu.

Czego nie może zabraknąć w tym dniu na naszym stole?
jajek, które symbolizują życie i odrodzenie,mięs i wędlin, czyli symboli dostatku i płodności,zup takich jak żur czy zupa chrzanowa, ciast takich jak babki i mazurki. Dziś proponujemy przygotowanie pysznych, puszystych bułeczek na słodko oraz prostej sałatki z brokułem i jajkami. Niech ten wielkanocny czas będzie pełen smaku, radości, pokoju i pomyślności.

Sałatka z brokułami, jajkami i sosem czosnkowym

1 brokuł
4 jaja
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta soli
ziarna słonecznika
płatki migdałów

Sposób przygotowania
Brokuł i jaja gotujemy w osobnych garnkach. Ostudzony brokuł dzielimy na różyczki, a jaja obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Tak przygotowane składniki umieszczamy na dużym talerzu. Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy jogurt i majonez, dokładnie mieszamy. Dodajemy szczyptę soli do smaku. Sosem polewamy brokuł i jaja. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i płatki migdałowe. Po wystudzeniu posypujemy nimi przygotowane danie.

Puszyste bułeczki z rodzynkami i skórką pomarańczową

Ciasto
300 g mleka
60 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy i miski
600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
50 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka kardamonu, mielonego
2 łyżeczki cynamonu, mielonego
1 łyżeczka soli
1 jajko
140 g rodzynek
40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych

Polewa
25 g cukru
45 g mleka
1 łyżka marmolady pomarańczowej

Sposób przygotowania
Ciasto: W garnku podgrzewamy mleko i masło do czasu, aż masło się rozpuści. Garnek zdejmujemy z palnika. Dużą miskę i prostokątną formę do pieczenia (25 cm x 40 cm) natłuszczamy masłem. Do garnka dodajemy przesianą mąkę, cukier, pokruszone drożdże, kardamon, cynamon, sól, jajko, rodzynki i skórki pomarańczowe, i wyrabiamy ciasto tak, by rodzynki i skórki pomarańczowe były równomiernie umieszczone w cieście. Przekładamy masę do przygotowanej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta formujemy 15 okrągłych bułeczek i układamy je w przygotowanej formie co 2 cm. Bułeczki przykrywamy natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu, aż podwoją swoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210°C. Pieczemy bułeczki 15-20 min (210°C) lub do momentu, aż będą złotobrązowe. W tym czasie przygotowujemy polewę.
Polewa: Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy mleko i marmoladę. Podgrzewamy i mieszamy całość do uzyskania gładkiej polewy, którą smarujemy bułeczki od razu po wyjęciu ich z piekarnika.

JW

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!