TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 25 Lutego 2020, 18:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Seromakowiec i śledzie po cygańsku

W cichą, świętą noc

Boże Narodzenie już wkrótce, więc życzymy Wam ciepłych chwil w rodzinnym gronie, wiary, co góry przenosi, nadziei, która nie gaśnie, miłości w każdej ilości od Bożej Dzieciny. Niech w wigilijny wieczór Nowonarodzony przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia będzie piękna.

Seromakowiec

Składniki: 
Warstwa makowa
400 g zmielonego maku (np. z puszki)
280 g mleka
4 jajka
200 g cukru pudru
40 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki aromatu migdałowego
130 g bakalii (np. rodzynek, skórki kandyzowanej, posiekanych orzechów)

Warstwa serowa
1 kg tłustego twarogu sernikowego np. z wiaderka
220 g cukru pudru
4 jajka
50 g masła w temperaturze pokojowej
20 g cukru wanilinowego
15 g mąki ziemniaczanej
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Warstwa makowa
Mak i mleko podgrzewamy przez 10 min w garnku na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek do osobnych naczyń. Ugotowany mak przekładamy na sitko, mieszamy i odstawiamy. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy. Dodajemy masę makową, mąkę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, dobrze mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°C. Prostokątną formę (40 x 24 x 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka do uzyskania sztywnej piany. Pianę przekładamy do naczynia z ciastem makowym, delikatnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej wcześniej formy, odstawiamy.

Warstwa serowa
Miksujemy twaróg i 220 g cukru pudru. Dodajemy jajka, posiekane masło, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową, ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę serową przekładamy delikatnie na wierzch masy makowej, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz i 10 min. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Ostudzony seromakowiec odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu polewamy ciasto lukrem lub polewą czekoladową.

Śledzie po cygańsku

Składniki:
500 g filetów ze śledzi, solonych, a‘la Matjas, opłukanych
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
150 g ogórków konserwowych
4 łyżki oleju rzepakowego
150 g ketchupu
20 g ostrej musztardy
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
¾ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy, cebulę i ogórki kroimy w kostkę, umieszczamy wszystko w misce. Olej, ketchup, musztardę i przyprawy mieszamy i dodajemy do miski z pokrojonymi składnikami. Do miski dodajemy śledzie pokrojone w 2 cm kawałki. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Podajemy z pieczywem.

Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!