TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 16:06
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Tort z truskawkami

25.04.12

Tort z truskawkamitort truskawkoy

Przecież to żadna nowość. Kto nie zna słodyczy tortu bezowego? Podawany jest na różne sposoby: z gorzkim kremem kawowym, ze śmietanowym i z wieloma innymi. Ja dzisiaj w oczekiwaniu na letnie dni proponuję słodki tort bezo-
wy ze śmietaną o smaku waniliowym i sorbetem truskawkowym. To doskonały taniec słodyczy z naturalnym orzeźwiającym smakiem truskawek.

 

3 płyty tortu bezowego

1 litr śmietany kremówki 36%

1 cukier waniliowy

1 szklanka cukru pudru

1 kg mrożonych truskawek

3 zagęstniki do bitej śmietany

 

Dobrze wychłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i zagęstniki. Ubitą śmietaną przekładamy bezowe płyty, wierzchnią z nich dekorujemy rozetkami wyciśniętej śmietany. Przygotowujemy sorbet - lekko rozmrożone truskawki miksujemy, zostawiając kilka w całości, nie dodajemy cukru, pozostawiamy naturalny smak truskawek. Tort podajemy w następujący sposób: kroimy kawałek tortu i na talerzyku polewamy sorbetem.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!