Tort z truskawkami
Przecież to żadna nowość. Kto nie zna słodyczy tortu bezowego? Podawany jest na różne sposoby: z gorzkim kremem kawowym, ze śmietanowym i z wieloma innymi. Ja dzisiaj w oczekiwaniu na letnie dni proponuję słodki tort bezo-
wy ze śmietaną o smaku waniliowym i sorbetem truskawkowym. To doskonały taniec słodyczy z naturalnym orzeźwiającym smakiem truskawek.
3 płyty tortu bezowego
1 litr śmietany kremówki 36%
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
1 kg mrożonych truskawek
3 zagęstniki do bitej śmietany
Dobrze wychłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i zagęstniki. Ubitą śmietaną przekładamy bezowe płyty, wierzchnią z nich dekorujemy rozetkami wyciśniętej śmietany. Przygotowujemy sorbet - lekko rozmrożone truskawki miksujemy, zostawiając kilka w całości, nie dodajemy cukru, pozostawiamy naturalny smak truskawek. Tort podajemy w następujący sposób: kroimy kawałek tortu i na talerzyku polewamy sorbetem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!