Tarta z borówkami
Borówka amerykańska i jagoda konkurują ze sobą pod względem właściwości. Są do siebie bardzo podobne, z tym, że jagoda jest tańsza. Sezon na borówkę trwa w najlepsze. Owoce borówki amerykańskiej są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Nie bez powodu nazywa się je błękitnym skarbem. Sprawdź poniżej, dlaczego warto ją jeść, szczególnie latem!
- Dlaczego warto jeść borówki?
mają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich owoców jagodowych
obniżają ryzyko zawału
zapobiegają infekcjom dróg moczowych
świetnie wpływają na wzrok, szczególnie zalecana jest osobom spędzającym dużo czasu przed telewizją i komputerem
spowalniają procesy starzenia
poprawiają pamięć
chronią przed szkodliwym działaniem stresu
wzmacniają naczynia krwionośne
nie barwią, tak jak jagody
Składniki
Ciasto:
1½ szklanki mąki pszennej
120 g zimnego masła
3 łyżki cukru
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Krem:
400 g serka mascarpone
220 ml śmietany kremówki 30%
180 g białej czekolady
300 g borówek
Sposób przygotowania
Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę. Składniki ucieramy palcami, aż powstanie kruche ciasto. Wówczas dodajemy wodę i zagniatamy masę. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na oprószonym mąką blacie. Przekładamy je do formy na tartę, posmarowanej masłem. Wyklejamy formę i nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy tartę w piekarniku nagrzanym do 170°C z termoobiegiem około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Ciasto studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Miksujemy mascarpone ze śmietanką, dodajemy przestudzoną czekoladę i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy na ciasto, posypujemy borówkami. Tartę odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.
Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!