Szybka zapiekanka ziemniaczana
składniki:
800 g ziemniaków
50 g śmietany (30% tłuszczu)
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
150 g sera żółtego np. gouda
masło do natłuszczenia formy
szczypiorek do dekoracji
150 g mleka
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w garnku. Dodajemy mleko, śmietanę, sól, pieprz i gałkę, gotujemy 10 minut. Naczynie żaroodporne (30 x 25 x 6 cm) natłuszczamy masłem i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną zawartość garnka przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Pieczemy 25 minut. Zapiekankę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniak idealny
Niezależnie od tego, o jakiej odmianie ziemniaków mówimy, kryteria, którymi powinniśmy się kierować podczas ich zakupu, są takie same. Dobrej jakości ziemniaki:
- mają regularny kształt,
- nie są „skiełkowane“,
- nie mają uszkodzeń, a ich skórka jest gładka,
- nie mają na skórce żadnych plam chorobowych, zazielenień.
Ponadto, dobrej jakości ziemniak:
- jest smaczny,
- nie jest skłonny do ciemnienia,
- zawiera od 12 do 20% skrobi,
- ma niską zawartość azotanów i glikoalkaloidów (solaniny - związek nadający ziemniakowi zielony kolor).
Warto wiedzieć
W 100g gotowanego ziemniaka jest 77 kalorii. Największym producentem ziemniaków na świecie są Chiny (100 milionów ton). Zarejestrowanych jest około 10 tysięcy odmian ziemniaków. Ziemniaki zapobiegają rakowi żołądka.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!