TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Stycznia 2020, 11:27
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Świętowanie... Tradycja... Zabawa!

Świętowanie... Tradycja... Zabawa!

Minęła Wigilia, dzisiaj świętowanie na całego w rodzinnym gronie; znów łączy nas stół, przy którym niech nie zabraknie naszych przyjaciół. Kiedy ludzie przygotowują się do świąt mówią często - jak ten czas szybko ucieka, już kolejne święta, a w nas samych niecierpliwość i tęsknota za Wielką Polską Tradycją tak dobrze wyrażoną w świątecznym stole; znów pojawiły się potrawy, za którymi czekaliśmy cały rok. Pachnąca grzybowa, aromatyczny barszcz, chrupiący karp. makiełki... , można wymieniać w nieskończoność. Dobrze, że ta tradycja jest tak bardzo różnorodna - każdy dom ma trochę swoją, inną - czyli taką, która przenosi nas do dziecinnych lat. Do pachnącego domu, białego opłatka podawanego przez czułe ręce matki. Ale wróćmy do czasu - starego roku zostało nam już niewiele, więc proponuję dziś kilka potraw, które pomogą nam pożegnać stary rok w szaloną sylwestrową noc, a może staną się prezentem powitalnym dla Nowego Roku. Najpierw coś na ciepło, czyli karp w szarym sosie. Nazwa nie całkiem wyraża jego istotę. Aromat tego sosu nie kojarzy się z szarością, wręcz przeciwnie - bogaty w smaku może stać się jednym ze szczególnych dań. Trudno dzisiaj wyobrazić sobie kolację czy bankiet bez sałatki - więc zapraszam na sałatkę, tym razem ser i pieczarki w ostrym uścisku czosnku. Sylwestrowa noc bez kawy? Raczej się nie da! Tu niech góruje tradycja: makowa masa w szalonym tańcu z francuską elegancją chrupiącego ciasta będzie wspaniałym dopełnieniem aromatu kawy. Wszystkim Czytelnikom na cały Nowy Rok życzę wielu łask Bożych i szerokiej wyobraźni kulinarnej - tej na co dzień i od święta.


KARP W SZARYM SOSIEkarp w sosie

 

1 karp, 1 marchewka, 1 seler, 1 pietruszka, 1 cebula, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu,
4 goździki, 1 liść laurowy, ok. 10 pierników, 3/4 szklanki czerwonego wina, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, suszone śliwki, migdały, sól,
2 łyżki cukru, 1 cytryna

Warzywa oraz ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i goździki zalewamy jednym litrem wody i gotujemy od momentu wrzenia około 20 minut. Porcje karpia układamy w garnku i zalewamy przygotowanym, przecedzonym wywarem. Gotujemy około 30 minut na bardzo wolnym ogniu. na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę przesmażając ją na złoto zalewamy wywarem, w którym gotowała się ryba. dodajemy wino, migdały, śliwki i sok z jednej cytryny oraz pokruszone pierniki. Sos gotujemy na małym ogniu. Cukier rozpuszczamy i karmelizujemy na ciemny kolor i dodajemy do sosu. Doprawiamy delikatnie solą i polewamy gorącego karpia.

 

FRANCUSKIE ZAWIJAŃCE Z MAKIEMciasto makowe

 

(wersja na szybko), 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, puszka gotowej masy makowej, garść dowolnych orzechów 

Ciasto rozkładamy, do masy dodajemy orzechy i dobrze mieszamy. Masę rozkładamy na cieście i zawijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry około 1,5 centymetra i układamy płasko na blaszce. Pieczemy do 25 minut w 180 stopniach.

 

 

salatka pieczarkowa

SAŁATKA SEROWO - PIECZARKOWA

1 kg pieczarek, 1/2 kg sera żółtego,
2 ząbki czosnku, pęczek kopru (może być mrożony), majonez, sól

Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy je do słonego wrzątku i zaparzymy chwilę. Wylewamy na sito i chłodzimy. Ser kroimy w kostkę, mieszamy z pieczarkami, dodajemy posiekany koper, przeciśnięty czosnek i majonez. Sól dodajemy na samym końcu po spróbowaniu sałatki, ponieważ zależy to od sera jakiego użyjemy, a ich smak jest różny.

 


 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!