TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 14 Października 2019, 21:07
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Któż z nas nie wspomina z uśmiechem klasycznego smaku jesiennych owoców, zawiniętych w miękkie ciasto ziemniaczane? Knedle to przyjemne wspomnienie dzieciństwa spędzanego u babci, jedzenia posiłków na podwórku, w towarzystwie zapachu owoców i wrześniowego słońca. Przypomnijmy sobie te czasy kosztując knedli zrobionych według naszego dzisiejszego przepisu. Knedle możemy nadziać czym tylko chcemy. Oczywiście te tradycyjne knedle są ze śliwką, ale często gdy nie mamy akurat śliwek lub nie jest na nie sezon to zastępujemy je innymi owocami. Ciasto ziemniaczane możemy nadziać jabłkami, morelami, brzoskwiniami, wiśniami, truskawkami, jagodami lub czereśniami.

Składniki 

400 g ziemniaków
200 g mąki pszennej, plus do posypania blatu 
100 g półtłustego twarogu
1 żółtko
sól
cukier trzcinowy
śliwki przekrojone na pół, bez pestek 
osolona woda do gotowania knedli 

Sposób przygotowania

Ugotowane i ostudzone ziemniaki ubijamy ubijaczką. W osobnej misce mieszamy twaróg z mąką. Dodajemy do twarogu i mąki ubite ziemniaki, żółtko i szczyptę soli. Ugniatamy ciasto, najlepiej rękoma, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Blat oprószamy mąką, układamy na nim ciasto i dzielimy je na trzy części. Pierwszą część ciasta zagniatamy, formujemy wałek, obtaczamy go w mące i kroimy na cztery mniejsze kawałki, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środek każdego z placuszków kładziemy połówkę śliwki, posypujemy odrobiną cukru i zalepiamy na kształt kuli. Czynność powtarzamy z kolejnymi kawałkami ciasta, podsypując blat mąką. Knedle gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, do ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową. Knedle podajemy na ciepło, po ugotowaniu. Najlepiej smakują polane śmietaną, posypane cynamonem lub polane gorącym masłem z bułką tartą i solą.

Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!