TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 09:30
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Skubaniec

06.11.13

Skubaniecskubaniec

Przez jednych nazywany skubańcem, bo ciasto trzeba trochę poskubać tworząc kawałki. Inni mówią o nim pleśniak, bo zapieczona piana z białek tworzy swego rodzaju pleśń - ale tylko z wyglądu. Słodkie smaczne i aromatyczne dzięki sezonowym owocom. Ciasto, które doskonale pasuje do jesiennej kawy.

6 jaj

4 szklanki mąki

1 szklanka i 4 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/3 kostki margaryny

2 budynie śmietankowe (na 1/2 litra)

2 łyżki kakao

owoce sezonowe 

(agrest, jabłka, śliwki)

Żółtka wyrabiamy z cukrem (4 łyżki), dodajemy margarynę i powoli dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto rozkładamy na przygotowanej blaszce, rozkładamy owoce. Białka ubijamy na pianę, dodajemy szklankę cukru i budynie. Pianę wylewamy na owoce. Ciemne ciasto kruszymy - skubiemy na pianę. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!