TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Kwietnia 2024, 19:56
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Sernik dyniowy z kawą

Sernik dyniowy z kawą

Składniki na spód:
200 g ciastek owsianych
typu digestive
3 łyżki roztopionego masła

Składniki na syrop dyniowo-korzenny:
500 ml wody, 4 łyżeczki mielonego cynamonu,
4 łyżeczki mielonego imbiru, 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
3 łyżki cukru wanilinowego, 50 ml zaparzonej mocnej kawy,
400 g kajmaku,
1 szklanka purée z pieczonej dyni
Składniki na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki cukru
5 jajek, 2 żółtka

Składniki na wierzch:
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru

Wykonanie na spód:
Ciastka mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy masło i miksujemy. Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Schładzamy w lodówce.
Syrop dyniowo – korzenny:
Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Wystudzoną wodę przecedzamy przez sitko wyłożone gazą tak, by otrzymać ok. 1/3 szklanki płynu. Dodajemy kawę i kajmak, podgrzewamy, do rozpuszczenia. Dodajemy purée z dyni i miksujemy.

Purée z pieczonej dyni:
Dynię kroimy na części, usuwamy pestki i układamy na blaszce, skórką do dołu. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 45 minut, do miękkości dyni. Po wystudzeniu obieramy dynie ze skóry, a miąższ blendujemy.

Masa serowa:
Twaróg miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę, cukier i dalej miksujemy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując masę na niskich obrotach przez 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec miksujemy masę z żółtkami. Nagrzewamy piekarnik do 175°C. Masę serową łączymy z syropem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy całość na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 75 minut. Po tym czasie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta śmietanę wymieszaną z cukrem i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy uchylając najpierw drzwiczki piekarnika. Ciasto schładzamy w lodówce.

Wieczory ze smakiem
Po lecie pełnym wyjazdów i atrakcji przychodzi czas mglistych poranków i coraz dłuższych wieczorów pachnących ogniskiem. Jest coraz chłodniej i słońce już nas nie rozpieszcza. To jednak nie musi oznaczać, że jesień jest smutna i nudna! Jak wykorzystać długie wieczory? Nic nie stoi na przeszkodzie, by iść z rodziną na długi spacer lub pobiegać. Szczególnie po męczącym dniu w pracy - nie ma nic lepszego i podnoszącego odporność, niż ruch na świeżym powietrzu! Zamiast oglądania telewizji poświęć czas na nową pasję: malowanie, robienie biżuterii bądź jesiennych ozdób. Zrób jedną z tych rzeczy, które ciągle przekładasz.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!