TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Kwietnia 2024, 06:38
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Schab ze śliwką

20.11.13

Schab ze śliwkąschab

Co podać na jesienny obiad, a może na wykwintną kolację? Nie może zabraknąć mięsa, które w połączeniu z warzywami i śliwkami nadaje szczególnie jesienny charakter. Często sięgam po takie właśnie połączenia, smakuje naprawdę dobrze.

Składniki:

ok. 1,5 kg schabu, 2 duże cebule, 2-3 marchewki, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 15-20 dkg śliwek suszonych

Do natarcia mięsa:

łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki mielonej, 2 łyżki suszonego majeranku, 4 łyżki masła, 2 łyżki octu, 1/3 szkl. kremówki, sól, cukier, pieprz czarny mielony.

Mięso nacieramy przyprawami, odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Potem trzeba zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Cebule i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze do pieczenia, dodać liście laurowe i ziele angielskie, na wierzch kładziemy mięso. Całość podlewamy ok. 1-1,5 szkl. wody i pieczemy godzinę w temp. 180 st. C, często polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie dokładamy śliwki i pieczemy dalsze 30-40 min. też polewając sosem co jakiś czas. Jeśli sos za bardzo odparuje możemy uzupełniać dolewając wody. Kiedy mięso jest upieczone, sos przecedzamy i przecieramy warzywa ze śliwkami. Sos ponownie podgrzewamy, doprawiamy octem, solą, cukrem, pieprzem i zabielamy śmietanką. 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!