Sałatka z kurczakiem
Święta Wielkanocne mają to do siebie, że możemy czuć się przejedzeni. Wielorakość smaków i dań sprawia, że trudno coś wymyślić, coś innego, a może lekkiego. Proponuję dzisiaj pyszną sałatkę z wędzonym kurczakiem, którą możemy także modyfikować i ryż zastąpić makaronem lub świeżymi warzywami jak sałata lub ogórek.
2 podudzia kurczaka wędzonego, torebka ryżu, puszka kukurydzy, por, 5 jajek, słonecznik, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Rozpoczynamy od ugotowania ryżu oraz jajek na twardo. Obieramy kurczaka ze skóry, kroimy na kawałki. Do mięsa dodajemy kukurydzę, pokrojony drobno por i jajka oraz ugotowany ryż. Sałatkę doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Z solą proponuję ostrożnie, bo mięso kurczaka jest już dość słone. Do sałatki dodajemy ok. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub mieszankę 2 łyżki jogurtu i łyżka majonezu, dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy uprażonym ziarnem słonecznika i ostrą lub słodką papryką.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!