Sałatka śledziowa
Czas Wielkiego Postu zobowiązuje nas do pomysłowości w przyrządzaniu potraw. Proponuję sałatkę ze śledziem, która zachwyca smakiem i bogactwem kolorów.
4-5 ugotowanych ziemniaków, 1 cebula, 4 filety śledziowe solone lub w oleju, 3 ogórki kiszone,
2 średnie ugotowane buraki, 3 jajka, majonez
Śledzie, jeśli są solone, moczymy w wodzie dwie godziny. Następnie namaczamy jeszcze około pół godziny w mleku. Osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, parzymy wrzątkiem i odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Buraki ścieramy na tarce jarzynowej. Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę. W przezroczystej misce składniki układamy warstwami: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, ogórki, buraki, majonez i jajka.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.?
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!