Roladki w sosie grzybowym
Zawitała już do nas kalendarzowa jesień. Chociaż jest chłodniej, zachęcam do spacerowania, dobrze jest wybrać się do lasu w poszukiwaniu pachnących grzybów, które będą podstawą dzisiejszego dania. Potrawa ta powstała w czasie nagrania jednej z audycji na falach Radia „Rodzina”. Schabowe roladki z serem i orzechami otulone aksamitem sosu grzybowego.
1 kg schabu bez kości
2 serki topione
20 dkg orzechów włoskich
grzyby leśne
1 cebula
1/2 l śmietany kremówki 30%
1/4 kostki masła
1/3 szklanki oleju
zielona pietruszka
sól i pieprz
Schab kroimy na kotlety i mocno rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zaparzone wcześniej orzechy włoskie siekamy nożem i razem z porcją sera topionego zawijamy w mięso. Obsmażamy na gorącym oleju na złoty kolor. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na maśle dodając soli i pieprzu. Zaparzone wcześniej grzyby dodajemy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy przez chwilę. Wkładamy nasze roladki, wlewamy śmietanę i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!