TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 23:54
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Roladki w sosie grzybowym

11.10.12

Roladki w sosie grzybowymroladki

Zawitała już do nas kalendarzowa jesień. Chociaż jest chłodniej, zachęcam do spacerowania, dobrze jest wybrać się do lasu w poszukiwaniu pachnących grzybów, które będą podstawą dzisiejszego dania. Potrawa ta powstała w czasie nagrania jednej z audycji na falach Radia „Rodzina”. Schabowe roladki z serem i orzechami otulone aksamitem sosu grzybowego.

 

1 kg schabu bez kości

2 serki topione

20 dkg orzechów włoskich

grzyby leśne

1 cebula

1/2 l śmietany kremówki 30%

1/4 kostki masła

1/3 szklanki oleju

zielona pietruszka

sól i pieprz

 

Schab kroimy na kotlety i mocno rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zaparzone wcześniej orzechy włoskie siekamy nożem i razem z porcją sera topionego zawijamy w mięso. Obsmażamy na gorącym oleju na złoty kolor. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na maśle dodając soli i pieprzu. Zaparzone wcześniej grzyby dodajemy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy przez chwilę. Wkładamy nasze roladki, wlewamy śmietanę i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!