TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 12:59
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Risotto skradło serca ludzi na świecie przede wszystkim dzięki łatwo dostępnym składnikom i niekończącym się możliwościom modyfikacji. Odmian risotto jest już chyba tyle, ile smaków, ale we Włoszech wyróżnia się trzy podstawowe wersje: milanese, gorgonzola i funghi. Powszechnie sądzimy, że risotto to potrawa, którą do Włoch przywiózł z Chin sam Marco Polo. Jednak okazuje się, że nie jest to do końca prawda, bo danie to pochodzi od pilawu, potrawy o arabskim rodowodzie. Skąd pilaw znalazł się w słonecznej Italii? Najprawdopodobniej przywieźli go włoscy wojownicy, którzy w XI wieku walczyli podczas wypraw krzyżowych. W tym okresie Arabowie dobrze znali już ryż! O pokrewieństwie potraw świadczy sposób ich przyrządzania i przyprawy. Włosi jednak nie byliby sobą, gdyby nie dodali też odrobiny... wina. Arabska wersja go nie zawiera.

  • Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
  • 4 szklanki bulionu 
  • warzywnego lub 
  • drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera typu parmezan
  • 3 łyżki masła
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy, aż się zarumienią i przekładamy do miski. W rondelku podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy czosnek i krótko smażymy, mieszając. Wsypujemy ryż i smażymy około minuty na małym ogniu ciągle mieszając tak, by oliwa pokryła ziarna ryżu. Następnie stopniowo wlewamy do ryżu bulion. Kolejne porcje bulionu wlewamy dopiero wtedy, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto. Gotujemy ryż około 25 minut. Pod koniec gotowania dorzucamy pieczarki, jeszcze chwilę razem gotujemy na niedużym ogniu. Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy starty ser, masło i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska
/ www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!