Racuchy z grzybami
Jesień niesie ze sobą wiele ciekawych doświadczeń, nie brakuje także tych kulinarnych. Wśród bogactw jesiennych darów znajdujemy grzyby; pachnące i cieszące oko swym zdrowym wyglądem. Możemy je marynować, suszyć lub konsumować w postaci sosu po powrocie z leśnego spaceru. Ja dzisiaj proponuję trochę inne wydanie grzybowego smaku. Racuchy grzybowe to świetny pomysł na zakąskę do aromatycznego barszczu.
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kostki drożdży
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1/2 kostki masła
1 duża cebula
sól i pieprz
grzyby leśne
olej do smażenia
Grzyby oczyszczamy, kroimy i gotujemy w słonej wodzie. Odgotowane odcedzamy i studzimy. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby doprawiając je solą i pieprzem. W podgrzanym mleku przygotowujemy rozczyn z drożdży i cukru. Po wyrośnięciu dodajemy jajko, mąkę i wystudzone grzyby z masłem i cebulą wyrabiamy ciasto, doprawiamy, czekamy, aby trochę wyrosło, łyżką wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!