TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 09:02
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Racuchy z grzybami

27.10.11

Racuchy z grzybamiracuchy

Jesień niesie ze sobą wiele ciekawych doświadczeń, nie brakuje także tych kulinarnych. Wśród bogactw jesiennych darów znajdujemy grzyby; pachnące i cieszące oko swym zdrowym wyglądem. Możemy je marynować, suszyć lub konsumować w postaci sosu po powrocie z leśnego spaceru. Ja dzisiaj proponuję trochę inne wydanie grzybowego smaku. Racuchy grzybowe to świetny pomysł na zakąskę do aromatycznego barszczu.

 

1/2 kg mąki pszennej

1/2 kostki drożdży

1 szklanka mleka

3 łyżki cukru

1 jajko

1/2 kostki masła

1 duża cebula

sól i pieprz

grzyby leśne

olej do smażenia

 

Grzyby oczyszczamy, kroimy i gotujemy w słonej wodzie. Odgotowane odcedzamy i studzimy. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby doprawiając je solą i pieprzem. W podgrzanym mleku przygotowujemy rozczyn z drożdży i cukru. Po wyrośnięciu dodajemy jajko, mąkę i wystudzone grzyby z masłem i cebulą wyrabiamy ciasto, doprawiamy, czekamy, aby trochę wyrosło, łyżką wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!