TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Stycznia 2020, 01:26
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Polędwiczki w sosie morelowym

Polędwiczki w sosie morelowym

poledwieczki

Dziś pomysł dla smakoszy mięs w aromacie owocowym. Suszone morele obok śliwek zajmują ważną rolę w duecie owocowo - mięsnym. Delikatne polędwiczki drobiowe w sosie podane z ryżem to zapewne dobry pomysł na jesienny obiad bądź kolację. Niech słoneczny smak zachowa w nas wspomnienia lata, które już musieliśmy pożegnać.

 

1/2 kg polędwiczek drobiowych

20 dkg suszonych moreli

1 szklanka soku brzoskwiniowego lub pomarańczowego

3 żółtka

1/2 szklanki śmietany kremówki

2 łyżki mąki pszennej

1 cytryna

sól, biały pieprz

2 łyżki margaryny

 

Polędwiczki myjemy i osuszamy, posypujemy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanej margarynie, dodajemy morele i podlewamy sokiem, wszystko razem dusimy, w razie potrzeby podlewamy już wodą. Żółtka mieszamy ze śmietaną, mąką i dodajemy sok z cytryny. Kiedy polędwiczki będą już intensywnie pachniały aromatem moreli wlewamy przygotowaną zaprawę do sosu i chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny lub cukrem.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!