TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 20 Kwietnia 2024, 11:16
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Polędwiczki po polsku

14.09.12

Polędwiczki po polskupoledwiczki

Dożynki kierują nasze myśli ku polskiej tradycji. Oto dziś pełne polskiego smaku danie mięsne: - delikatna polędwica, kwaśny ogórek, pikantne pieczarki i aromatyczny wędzony ser. Danie zrodziło się w wakacyjny wieczór, gdy kleryk Jakub postanowił podjąć kurs kulinarny u swojego wikariusza. Danie przygotował samodzielnie, efekt przepyszny - trzeba spróbować!

3 polędwice wieprzowe

1 ogórek kwaszony

40 dkg pieczarek

1 cebula

20 dkg sera wędzonego

2 łyżki masła

sól, pieprz, papryka ostra, majeranek,

2 łyżki musztardy

olej do smażenia

Polędwiczki przekrawamy na pół, rozkrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy ręką. Smarujemy musztardą i przyprawiamy podanymi przyprawami. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy na małe plasterki, cebulę w kostkę i smażymy razem na gorącym maśle doprawiając solą i pieprzem. Na każdy kawałek usmażonego mięsa nakładamy kilka cienkich plasterków ogórka, na to pieczarki i posypujemy startym wędzonym serem. Przez chwilę zapiekamy w piekarniku.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!