Polędwiczki po polsku
Dożynki kierują nasze myśli ku polskiej tradycji. Oto dziś pełne polskiego smaku danie mięsne: - delikatna polędwica, kwaśny ogórek, pikantne pieczarki i aromatyczny wędzony ser. Danie zrodziło się w wakacyjny wieczór, gdy kleryk Jakub postanowił podjąć kurs kulinarny u swojego wikariusza. Danie przygotował samodzielnie, efekt przepyszny - trzeba spróbować!
3 polędwice wieprzowe
1 ogórek kwaszony
40 dkg pieczarek
1 cebula
20 dkg sera wędzonego
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka ostra, majeranek,
2 łyżki musztardy
olej do smażenia
Polędwiczki przekrawamy na pół, rozkrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy ręką. Smarujemy musztardą i przyprawiamy podanymi przyprawami. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy na małe plasterki, cebulę w kostkę i smażymy razem na gorącym maśle doprawiając solą i pieprzem. Na każdy kawałek usmażonego mięsa nakładamy kilka cienkich plasterków ogórka, na to pieczarki i posypujemy startym wędzonym serem. Przez chwilę zapiekamy w piekarniku.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!