TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2020, 19:42
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Polędwica w zielonym sosie

Polędwica w zielonym sosie

poledwica

Pożywne, a zarazem pełne delikatności mięso z polędwicy dopełnione smakiem sera i szpinaku. Oto kolejna propozycja na letni obiad. Danie, które zrodziło się podczas pięknych chwil zjazdu kapłańskiego z okazji kolejnej rocznicy święceń. Swoim smakiem nawiązuje do pełnych entuzjazmu opowiadań o pierwszych latach naszej drogi do kapłaństwa, a wyglądem do przepięknej zieleni kurortu, w którym mogliśmy wypoczywać dzięki wielkiemu sercu naszych gospodarzy. 

 

2 polędwice wieprzowe

2 łyżki ostrej musztardy

Sól, Pieprz

Papryka ostra

20 dag mrożonego szpinaku

3 ząbki czosnku

200 ml śmietany kremówki

2 duże serki topione śmietankowe

Olej do smażenia

 

Polędwicę myjemy i osuszamy. Z musztardy, oleju i przypraw robimy sos, którym smarujemy dokładnie mięso (można je przygotować w całości lub pokroić już na porcje) Smażymy na gorącym oleju. Szpinak gotujemy, dodając śmietanę, serki, i przeciśnięty czosnek. Dość mocno obsmażoną polędwicę przekładamy do sosu i dusimy około 15 minut, aż sos nabierze właściwej konsystencji. 

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!