TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lutego 2020, 14:22
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Polędwica po meksykańsku

Polędwica po meksykańsku

 

poledwiczki

 Dzisiaj bardzo modna kuchnia meksykańska zaskakuje nas wyrazistością smaku i ostrością swego charakteru. Zapraszam na jesienną podróż do kolorowego Meksyku. Delikatna polędwica w kolorowym tańcu z kwaśno - słodkimi warzywami, a wszystko w pomidorowym sosie o pikantnym smaku.

 

2 polędwice wieprzowe

Słoik pieczarek marynowanych

1 puszka kukurydzy

Kilka płatów papryki konserwowej

Tłuszcz do smażenia

1 słoik koncentratu pomidorowego

1 duża cebula

Sól 

Pieprz

Papryka ostra

Papryka słodka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru

2 łyżki musztardy meksykańskiej

 

Osuszone polędwice smarujemy musztardą i odkładamy na dwie godziny do lodówki. Obsmażamy na gorącym tłuszczu. kroimy na dowolne kawałki, podlewamy wodą lub bulionem wymieszanym z przecierem, dodajemy pokrojone w paski warzywa, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną. Podajemy z ryżem.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!