Polędwica po meksykańsku
Dzisiaj bardzo modna kuchnia meksykańska zaskakuje nas wyrazistością smaku i ostrością swego charakteru. Zapraszam na jesienną podróż do kolorowego Meksyku. Delikatna polędwica w kolorowym tańcu z kwaśno - słodkimi warzywami, a wszystko w pomidorowym sosie o pikantnym smaku.
2 polędwice wieprzowe
Słoik pieczarek marynowanych
1 puszka kukurydzy
Kilka płatów papryki konserwowej
Tłuszcz do smażenia
1 słoik koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
Sól
Pieprz
Papryka ostra
Papryka słodka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
2 łyżki musztardy meksykańskiej
Osuszone polędwice smarujemy musztardą i odkładamy na dwie godziny do lodówki. Obsmażamy na gorącym tłuszczu. kroimy na dowolne kawałki, podlewamy wodą lub bulionem wymieszanym z przecierem, dodajemy pokrojone w paski warzywa, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną. Podajemy z ryżem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!