Plyndze, czyli placki ziemniaczane z twarogiem
Składniki
1 kg ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 cebule
sól i pieprz
olej do smażenia
Do podania:
śmietana,
majeranek,
cukier
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z cebulą. Odlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki: twaróg, jajka, mąkę, bułkę tartą i pokrojoną drobno cebulę. Dosypujemy sodę oczyszczoną, sól i pieprz. Starannie mieszamy ciasto. Smażymy na rozgrzanym oleju po łyżce ciasta, z obu stron, na złocisty kolor. Podajemy najlepiej na ciepło, ze śmietaną i majerankiem, bądź z cukrem.
Przysmaki Wielkopolski
Z czego słynie Wielkopolska? Pierwsze, co przychodzi na myśl to przede wszystkim „pyry”, czyli ziemniaki. Swoją popularność w tym regionie zyskały w XIX wieku, kiedy to zaczęły się rozpowszechniać. Tradycyjne dania wielkopolskie przygotowywane z ziemniaków i mąki stały się podstawą wyżywienia dla dużej części społeczeństwa. Mięso i ryby spożywano od święta, częściej gościły tylko w bogatszych domach. Oprócz dań z mąki i ziemniaków jadano również kiszoną kapustę, chleb i słoninę. Z czasem kuchnia polska uległa wpływom kuchni francuskieji kuchni niemieckiej specjalizującej się w pieczonych lub smażonych mięsach. Tak właśnie kształtowały się regionalne potrawy wielkopolskie.
Justyna Wojczyńska
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!