TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 19:50
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Plyndze, czyli placki ziemniaczane z twarogiem

Plyndze, czyli placki ziemniaczane z twarogiem

Składniki
1 kg ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 cebule
sól i pieprz
olej do smażenia

Do podania:
śmietana,
majeranek,
cukier

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z cebulą. Odlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki: twaróg, jajka, mąkę, bułkę tartą i pokrojoną drobno cebulę. Dosypujemy sodę oczyszczoną, sól i pieprz. Starannie mieszamy ciasto. Smażymy na rozgrzanym oleju po łyżce ciasta, z obu stron, na złocisty kolor. Podajemy najlepiej na ciepło, ze śmietaną i majerankiem, bądź z cukrem.

Przysmaki Wielkopolski

Z czego słynie Wielkopolska? Pierwsze, co przychodzi na myśl to przede wszystkim „pyry”, czyli ziemniaki. Swoją popularność w tym regionie zyskały w XIX wieku, kiedy to zaczęły się rozpowszechniać. Tradycyjne dania wielkopolskie przygotowywane z ziemniaków i mąki stały się podstawą wyżywienia dla dużej części społeczeństwa. Mięso i ryby spożywano od święta, częściej gościły tylko w bogatszych domach. Oprócz dań z mąki i ziemniaków jadano również kiszoną kapustę, chleb i słoninę. Z czasem kuchnia polska uległa wpływom kuchni francuskieji kuchni niemieckiej specjalizującej się w pieczonych lub smażonych mięsach. Tak właśnie kształtowały się regionalne potrawy wielkopolskie.

Justyna Wojczyńska

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!