TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 14:27
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Pierożki z mięsem i warzywami

Pierożki z mięsem i warzywami - empanadas

Ciasto:
2½ szklanki
mąki pszennej
4 łyżki oliwy
z oliwek
1 jajko
½ szklanki
ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
300 g mięsa
mielonego
½ puszki
kukurydzy
½ puszki
czerwonej fasoli
½ puszki groszku
1 jajko, sól i pieprz
2 łyżki oliwy
z oliwek
do smażenia

Sposób przygotowania
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę, wbijamy jajko i dodajemy wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Składniki ugniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Gdy ciasto wyrośnie, to podsypujemy mąką blat i chwilę ugniatamy na nim ciasto, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Ciasto dzielimy na 6-8 kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na cienki okrągły placek średniej wielkości. Na środku placka kładziemy łyżkę farszu i zaklejamy brzegi jak na pierogi. Empanadas przekładamy na natłuszczoną blachę, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w 170°C .
Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Po chwili wrzucamy mięso, kukurydzę, fasolę i groszek. Całość smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni i soki całkowicie odparują. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wystygnięciu dodajemy do nadzienia jajko i mieszamy.

Warto wiedzieć!
Empanada. Ten pierożek nadziewany różnorakim farszem w zależności od regionu, to w Argentynie przysmak obowiązkowy! Tajemnicą ich smaku jest sposób przygotowania, a także pyszne nadzienie. Do ich zrobienia można wykorzystywać ciasto podobne do ciasta francuskiego, pierogowego lub chlebowego. Występują w różnych odmianach, zależnie od kraju i regionu. Można je smażyć w oleju lub piec na blasze. Nasza propozycja to argentyńskie empanadas z mięsem i warzywami.

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!