TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 22:10
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Pieczona feta z sezamem i figami

Pieczona feta z sezamem i figami

 

opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Figi to owoce znane prawie od początku istnienia świata, ponieważ mieli z nimi do czynienia podobno już pierwsi ludzie na ziemi. Figa to owoc figowca pospolitego, które pochodzi z terenów Azji. W Polsce owoce figowca nie są aż tak popularne.
Najczęściej figi wykorzystywane są w postaci suszonej jako zdrowy dodatek do ciast i innych wypieków, ale zarówno świeże jak i suszone figi stanowią źródło wielu witamin i soli mineralnych. Ze względu na tak szeroki skład, figi wykazują wiele cennych właściwości: pobudzają trawienie, wspomagają pamięć i koncentrację, wzmacniają zęby, stawy i kości, pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry i włosów.


Warto wiedzieć!
drzewa figowe mogą osiągnąć wysokość nawet 30 metrów
owoce figowca uznawane są za afrodyzjak
biały osad, który pojawia się na figach często kojarzony jest z pleśnią, a tak naprawdę jest to skrystalizowany cukier
na południu Europy z fig wytwarza się wino
suszone figi są zdrowsze od świeżych
figi ugotowane w mleku pomagają uśmierzyć ból gardła.

Składniki:
1 kostka fety (150 g)
2 łyżki miodu + 1 łyżka
2 łyżki sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 świeże figi

Sposób przygotowania:
Fetę osuszamy papierowym ręcznikiem. W 2 łyżkach miodu maczamy cały ser. Następnie obtaczamy go w sezamie, równomiernie z każdej strony. Fetę umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Każdą figę kroimy na ok. 6 części, umieszczamy w naczyniu dookoła fety. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 190°C, aż sezam się lekko zarumieni, a ser zmięknie. Wyjmujemy go z piekarnika i polewamy pozostałą łyżką miodu. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu.

Uwaga!
Do tego przepisu użyj oryginalnego, owczego sera feta, dostępnego w większości sklepów. Nie używaj zamiennika w postaci np. sera sałatkowo - kanapkowego.

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!