Pałeczki z kurczaka z nadzieniem
Co podać na letni obiad? Drób, który króluje w naszej kuchni, nie musi być nudny. Proponuję dzisiaj pałeczki z kurczaka nadziewane pieczarkami i serem. Choć trzeba włożyć trochę wysiłku, jednak efekt jest zachwycający nie tylko przez smak, ale też łatwość jedzenia.
6 udek z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 300 g żółtego sera, 1 cebula, sól, pieprz, papryka słodka
Z udek delikatnie usuwamy kości. Jak to zrobić? Najpierw odcinamy dolną chrzęść kości. Całą dłonią zsuwamy mięso z kości wywijając je na drugą stronę. Odcinamy kość i mięso przewracamy na właściwą stronę.
Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy ją na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy aż wyparuje woda. Po ostudzeniu łączymy ze startym na dużych oczkach serem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewamy udka i spinamy wykałaczkami. Mięso nacieramy przyprawami. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w 220 stopniach Celsjusza.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!