Kurczak w sosie
Aromatyczny i pachnący kurczak w sosie z pomidorów i pieczarek. Pasujący do ryżu, jak i do ziemniaków. Niech stanie się pomysłem na majowy obiad. Zachęcam do wypróbowania prostego przepisu.
4 piersi kurczaka (ok. 800 g), 25 dag pieczarek, obrana cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 200 ml białego wina, 125 ml bulionu wołowego, 10 dag pomidorów, 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy
Masło i oliwę rozgrzewamy i podsmażamy na nim piersi z kurczaka, mięso odstawiamy, a na tym tłuszczu smażymy pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę. wsypujemy mąkę i podsmażamy podlewając winem i bulionem. Dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i przez chwilę dusimy. Wkładamy ponownie filety i dusimy przez dłuższy czas. Mięso układamy na półmisku i polewamy wytworzonym sosem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!