Dynia w occie
Sezon na dynię w pełni. Bardzo lubię jeść zimą mięsa, a nawet wędliny w towarzystwie aromatycznej dyni, na którą przepis dzisiaj podaję. Ta zwykła przekąska w czasie wystawnej staropolskiej, jesiennej kolacji staje się najważniejszym dodatkiem do pysznych dań.
dowolna ilość dyni, 1 szklanka octu 10%, goździki około 15-16 szt., ziele angielskie 5 ziaren, 10-15 czubatych łyżek cukru (lub wg uznania, dynia musi być słodko-kwaśna), 6 szklanek wody (jeżeli lubimy kwaśniejszą, dajemy 5 szklanek wody), sól
Dynię kroimy na dowolne kawałki, wydrążamy miąższ i kroimy w dowolną kostkę. Gotujemy wodę w dużym garnku, lekko solimy, do gotującej wody wkładamy pokrojoną dynię, należy ją zagotować i natychmiast wyciągamy łyżką cedzakową. Gotujemy zalewę, dodajemy cukier, ocet, ziele i goździki, gorącą dynię, ułożyć w słoiki, zalać gotującą zalewą (w każdym słoiczku ma być goździk), zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem na ręczniku. Następnie dobrze przykryć, zostawić do góry dnem do ostygnięcia (nie pasteryzować).
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!