Nugat czekoladowy
Trwa karnawał - okazja do spotkań, radości i zabawy. Wśród kulinarnych szaleństw karnawału nie może zabraknąć słodkości, a liczenie kalorii nie jest aż tak ważne w tym czasie. Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim koneserom słodyczy. Nugat to rozpływający się w ustach czekoladowy krem, w którym zaplątane bakalie zapewniają nam ucztę pełną słodyczy i aromatu.
1 kostka masła lub margaryny
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
bakalie takie jakie lubimy
2 paczki mleka w proszku
Masło, wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy i chwilę gotujemy. Po ostudzeniu dodajemy stopniowo mleko w proszku nieustannie miksując, dodajemy bakalie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Bardzo pomocna przy równomiernym rozkładaniu masy jest także folia spożywcza, przykrywamy nią masę i uciskamy rękoma. Na wierzchu dekorujemy bakaliami. Schładzamy w lodówce, aż stwardnieje. Jeśli ktoś woli chrupiący nugat, można dodać zmielone przez maszynkę do mięsa zwykłe sucharki.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!