TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 20 Kwietnia 2024, 07:59
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Nugat czekoladowy

01.02.12

Nugat czekoladowy

Trwa karnawał - okazja do spotkań, radości i zabawy. Wśród kulinarnych szaleństw karnawału nie może zabraknąć słodkości, a liczenie kalorii nie jest aż tak ważne w tym czasie. Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim koneserom słodyczy. Nugat to rozpływający się w ustach czekoladowy krem, w którym zaplątane bakalie zapewniają nam ucztę pełną słodyczy i aromatu.

 

1 kostka masła lub margarynynugat czekoladowy

4 łyżki kakao

1 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki wody

1 cukier waniliowy

bakalie takie jakie lubimy

2 paczki mleka w proszku

 

Masło, wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy i chwilę gotujemy. Po ostudzeniu dodajemy stopniowo mleko w proszku nieustannie miksując, dodajemy bakalie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Bardzo pomocna przy równomiernym rozkładaniu masy jest także folia spożywcza, przykrywamy nią masę i uciskamy rękoma. Na wierzchu dekorujemy bakaliami. Schładzamy w lodówce, aż stwardnieje. Jeśli ktoś woli chrupiący nugat, można dodać zmielone przez maszynkę do mięsa zwykłe sucharki.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!