TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 11 Grudnia 2019, 08:26
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Składniki:
50 g cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
100 g śmietany 30% tłuszczu
4 jajka
szczypta soli

Sposób przygotowania
Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy czekoladę i śmietanę, podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Do miski wlewamy żółtka i miksujemy je krótko mikserem (ok. 1 min), dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy w osobnym naczyniu, do momentu, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Pianę z białek dodajemy do masy czekoladowej, dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do pucharków, odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.

Da nam uśmiech czekolada!
Czekolada to prosty sposób na poprawę humoru, dobre samopoczucie, porcję energii, pobudzenie organizmu do działania, a także - co jest niezmiernie ważne - czekolada ma niesamowity smak! Nawet jeśli jesteś na diecie, warto zjeść kawałeczek. Zwłaszcza że czekolada, choć kaloryczna, nie jest niezdrowa. Czy wiesz, że apetyt na czekoladę nie może być zaspokojony żadnymi innymi słodyczami? Poniżej kilka ciekawostek na temat czekolady i przepis na mus czekoladowy, który z pewnością poprawi nam nastrój w te jesienne, chłodne wieczory.

Ciekawostki!
Zwierzęta nie trawią czekolady
– dla psa dwie tabliczki mogą
być śmiertelne.
Wielkim miłośnikiem czekolady był Napoleon, który zjadał kosteczkę, ilekroć potrzebował zastrzyku energii.
76% osób, zjadając króliczka czekoladowego, najpierw obgryza mu uszy.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!