Młoda kapusta z koprem
Wreszcie się pojawiła. Zielona, soczysta i dobrze jej w towarzystwie młodych ziemniaków - to młoda kapusta. Sposobów na jej przygotowanie jest bardzo wiele. Przypomnę dzisiaj przepis, jaki pamiętam z rodzinnego domu.
2 młode kapusty
łyżka soli
2 łyżki cukru
2 szklanki wody
1/3 szklanki octu
2 łyżki smalcu
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Pęczek kopru
Kapustę szatkujemy, w garnku gotujemy wodę (tylko dwie szklanki) z solą, cukrem, octem, pieprzem, smalcem. Wrzucamy kapustę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości, uważając, aby się nie rozgotowała. Na koniec ewentualnie doprawiamy i wsypujemy posiekany koper.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!