TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 07:09
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Mięsne żaglówki

31.07.12

Mięsne żaglówki

miesne zaglowki

Wakacje w pełni, pomysłów na wypoczywanie dużo. Przygoda wakacyjna zachwyca swoją innością i atrakcyjnością. A drodzy Czytelnicy, gdzie planują swój wypoczynek? Niezależnie od celu podróży, niech w wakacje także nasze posiłki będą inne i oryginalne. Proponuję dzisiaj polędwicę wieprzową w kształcie żaglówek w aromacie szałwii i w klimacie egzotyki, dzięki kwaśnym limonkom.

2 polędwice wieprzowe, 1 limonka, kilka oliwek zielonych, kilka liści szałwii, ser mozzarella, kilka plastrów szynki - najlepiej szwarzwaldzkiej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra papryka, olej do smażenia, wykałaczki

Polędwicę przekrawamy na pół(w zależności od wielkości), każdy kawałek rozcinamy wzdłuż, tworząc  płaski płat mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawiamy na godzinę. Smażymy bardzo krótko na gorącym oleju. Na każdy kawałek mięsa kładziemy plaster szynki, plaster sera mozzarella, liść szałwii przekłuwamy wykałaczką z plastrem limonki i oliwką. Zapiekamy chwilę w gorącym piekarniku.?

ks. Przemysław Hęciak

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!