Mięsne żaglówki
Wakacje w pełni, pomysłów na wypoczywanie dużo. Przygoda wakacyjna zachwyca swoją innością i atrakcyjnością. A drodzy Czytelnicy, gdzie planują swój wypoczynek? Niezależnie od celu podróży, niech w wakacje także nasze posiłki będą inne i oryginalne. Proponuję dzisiaj polędwicę wieprzową w kształcie żaglówek w aromacie szałwii i w klimacie egzotyki, dzięki kwaśnym limonkom.
2 polędwice wieprzowe, 1 limonka, kilka oliwek zielonych, kilka liści szałwii, ser mozzarella, kilka plastrów szynki - najlepiej szwarzwaldzkiej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra papryka, olej do smażenia, wykałaczki
Polędwicę przekrawamy na pół(w zależności od wielkości), każdy kawałek rozcinamy wzdłuż, tworząc płaski płat mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawiamy na godzinę. Smażymy bardzo krótko na gorącym oleju. Na każdy kawałek mięsa kładziemy plaster szynki, plaster sera mozzarella, liść szałwii przekłuwamy wykałaczką z plastrem limonki i oliwką. Zapiekamy chwilę w gorącym piekarniku.?
ks. Przemysław Hęciak
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!