Mięsne kąski
Już nie raz w naszej wspólnej kuchni sięgaliśmy po drób. Możliwości jego podawania jest bardzo wiele. Dzisiaj proponuję proste i pyszne danie, poznane przeze mnie na śląskiej ziemi, w czasie wakacyjnych rodzinnych odwiedzin. Może stanie się skutecznym sposobem na najmłodszych niejadków.
2 filety z kurczaka
1 duża łyżka majonezu
2 jajka
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawy do zup w proszku
mąka pszenna
olej do smażenia
Filety kroimy w niewielki kawałki, wkładamy do miski i dodajemy przyprawy. Łączymy mięso z majonezem i zostawiamy na godzinę w lodówce. z jaj i mąki robimy ciasto (mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało konsystencję kremowej śmietany). Wlewamy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, kąski wyławiamy pojedyńczo z ciasta i smażymy na złoty kolor.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!