TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 04 Sierpnia 2020, 10:37
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Letnie owoce zamknięte w słoikach

Letnie owoce zamknięte w słoikach

Dżem morelowy

Składniki:
8 szklanek moreli
1/4 szklanki soku z cytryny,
świeżo wyciśniętego
6 szklanek cukru

Przygotowanie:
Morele kroimy w kostkę i umieszczamy w rondlu, dodajemy sok z cytryny i cukier. Całość gotujemy przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut w gorącej wodzie.

Dżem truskawkowy

Składniki:
2 kg truskawek
1 kg cukru
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Dojrzałe owoce myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się szypułek. Wsypujemy do dużego rondla, zasypujemy cukrem, wlewamy sok cytrynowy. Stawiamy rondel na małym ogniu, podgrzewamy. Wytwarzającą się pianę zdejmujemy łyżką cedzakową. Po godzinie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia. Następnego dnia lub po kilku godzinach powtarzamy proces podgrzewania i tak 3-4 razy. Gdy zgęstnieje robimy próbę: łyżkę dżemu studzimy na spodku, jeśli nie rozleje się - jest gotowy. Zbyt długie smażenie sprawi, że owoce stracą kolor, lekko zbrązowieją. Słoiki płuczemy wrzątkiem. Do ciepłych jeszcze słoików wkładamy dżem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak zostawiamy je aż do wystygnięcia.

Kompot z agrestu i porzeczek

Składniki:
2 kg agrestu
1 kg czarnych lub czerwonych porzeczek
50 dag cukru
2 litry wody

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z cukrem. Oczyszczamy i myjemy porzeczki i agrest. Wsypujemy do słoika. Zalewamy syropem. Pasteryzujemy 20 minut w temp. 85 st. C.

Latem z apetytem zajadamy się soczystymi i świeżymi owocami. Krzewy i drzewa w naszych ogródkach uginają się pod ich ciężarem. Niezastąpiony smak lata możemy zachować na dłuższy czas, przygotowując letnie przetwory.
W sezonie letnim nie brakuje pysznych owoców, takich jak brzoskwinie, czereśnie, truskawki, maliny, morele, porzeczki czy agrest.
Możemy przygotować z nich wyjątkowe przetwory, które zachwycą każdego. Słoiczek kompotu czy dżemu, otworzony zimą, przywoła letnie wspomnienia. Przygotowanie przetworów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Domowe przetwory smakują o wiele lepiej, niż te dostępne w sklepach. Oprócz tego są naturalne i zdrowe, więc warto poświęcić czas, na ich zrobienie.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!