Kurczak w sosie
2 łyżki oliwy, 3 filety z kurczaka (ok. 700 g), sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Sos: 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 nieduża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 puszka pomidorów, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 125 g mascarpone, rukola lub bazylia
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy przez 7-8 minut aż będzie miękka, ale nie zrumieniona. Dodajemy czosnek, chili i słodką paprykę, podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory, cukier i oregano, doprawiamy solą. Mieszamy i gotujemy przez 15 minut aż sos zgęstnieje. W drugiej patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Piersi doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Do sosu pomidorowego dodajemy mascarpone i mieszamy. Przelewamy do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układamy piersi z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Posypujemy rukolą lub bazylią, podajemy z dowolnym dodatkiem np. makaronem lub pieczywem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!