TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 09:34
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Kurczak po grecku

14.02.12

Kurczak po greckukurczak po grecku

Kto z nas nie pragnie już letniego słońca? Kto nie marzy o beztroskim czasie wakacji? Dzisiejszą propozycją zachęcam, by przenieść się do słonecznej Grecji. Chciejmy zakosztować greckiej kuchni. Zwykły kurczak, a jednak tak inny: oliwki, ser feta, pomidory i papryka. Pełen aromatu smak niech nas przenosi z szarej codzienności do czasu wakacyjnej radości.

 

5 udek z kurczaka

1 czerwona papryka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 słoiczek zielonych oliwek

1 ser typu feta

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka suszonej bazylii

1/3 szklanki oliwy z oliwek

 

Udka oczyszczamy, wkładamy do miski i wlewamy oliwę z oliwek, następnie kroimy paprykę, cebulę i razem z oliwkami, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami dodajemy do mięsa. Na koniec pokruszony ser feta, koncentrat pomidorowy i bazylię. Uwaga: nie dodajemy soli, ponieważ ser jest bardzo słony. Wszystko dobrze mieszamy i na godzinę wkładamy do lodówki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 40 minut. Podajemy z ziemniakami lub pszennym pieczywem.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!