Kurczak po grecku
Kto z nas nie pragnie już letniego słońca? Kto nie marzy o beztroskim czasie wakacji? Dzisiejszą propozycją zachęcam, by przenieść się do słonecznej Grecji. Chciejmy zakosztować greckiej kuchni. Zwykły kurczak, a jednak tak inny: oliwki, ser feta, pomidory i papryka. Pełen aromatu smak niech nas przenosi z szarej codzienności do czasu wakacyjnej radości.
5 udek z kurczaka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 słoiczek zielonych oliwek
1 ser typu feta
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonej bazylii
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Udka oczyszczamy, wkładamy do miski i wlewamy oliwę z oliwek, następnie kroimy paprykę, cebulę i razem z oliwkami, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami dodajemy do mięsa. Na koniec pokruszony ser feta, koncentrat pomidorowy i bazylię. Uwaga: nie dodajemy soli, ponieważ ser jest bardzo słony. Wszystko dobrze mieszamy i na godzinę wkładamy do lodówki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 40 minut. Podajemy z ziemniakami lub pszennym pieczywem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!