Korzenne ciasteczka
Jesienne wieczory stały się bardzo długie. Herbatka w zaciszu domowym daje nam poczucie bezpieczeństwa i ciepła. Proponuję do herbatki ciasteczka korzenne, wyraziste i choć trochę twarde - pełne aromatycznego charakteru, jak otaczająca nas jesień.
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
20 dkg cukru
cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
5 ziaren ziela angielskiego
7 goździków
skórka z jednej cytryny
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Ziele angielskie i goździki mielimy lub tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki zagniatamy jak na makaron. Wałkujemy i wycinamy ciastka, można je wyciskać także przez maszynkę do mięsa z gwiazdkową nakładką.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Na wierzchu też możemy posypać cynamonem lub ulubionymi przyprawami korzennymi. Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku miękną po jakimś czasie.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!