TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 03:37
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Korzenne ciasteczka

21.11.12

Korzenne ciasteczkaciastka korzenne

Jesienne wieczory stały się bardzo długie. Herbatka w zaciszu domowym daje nam poczucie bezpieczeństwa i ciepła. Proponuję do herbatki ciasteczka korzenne, wyraziste i choć trochę twarde - pełne aromatycznego charakteru, jak otaczająca nas jesień.

1/2 kg mąki pszennej

1/2 kostki margaryny

20 dkg cukru

cukier waniliowy

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

5 ziaren ziela angielskiego

7 goździków

skórka z jednej cytryny

2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Ziele angielskie i goździki mielimy lub tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki zagniatamy jak na makaron. Wałkujemy i wycinamy ciastka, można je wyciskać także przez maszynkę do mięsa z gwiazdkową nakładką.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Na wierzchu też możemy posypać cynamonem lub ulubionymi przyprawami korzennymi. Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku miękną po jakimś czasie.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!