Figi
Nazywane owocami zdrowia, ponieważ mają wyjątkowe wartości odżywcze. Są dobre na trawienie, łagodzą stres, dzięki wysokiej zawartości magnezu. Suszone owoce mają dużą ilość wapnia – największą spośród wszystkich roślin! Dlatego są wyjątkowo cenne przy walce z anemią, wzmacniają zęby i kości. Ugotowane w mleku są lekiem na bolące gardło. Zatem wybierając te owoce nasz organizm nie dostaje przysłowiowej „figi z makiem”, lecz porządną dawkę zdrowia. Zielone figi najbardziej nadają się do suszenia, natomiast te w kolorze ciemnofioletowym najlepsze są na surowo. Po umyciu pod bieżącą wodą figi powinno się od razu zjeść.
kanapka z figą
dowolne pieczywo
odrobina masła
serek śmietankowy (150-200 g)
łyżeczka cukru pudru
cynamon
figi
świeży rozmaryn
migdały
owoce nerkowca
orzechy włoskie
pestki dyni
miód gryczany
sól
Sposób przygotowania
Pieczywo delikatnie posmaruj masłem. Serek śmietankowy wymieszaj z cukrem pudrem. Nałóż grubszą warstwę serka na wybrane pieczywo, posyp cynamonem i delikatnie solą. Połóż cienkie plasterki dojrzałych fig, posyp posiekanymi i podprażonymi migdałami, orzechami włoskimi, czy orzechami nerkowca. Możesz też dodać suszone pestki dyni. Całość polej delikatnie miodem. Na koniec dodaj kilka listków świeżego rozmarynu.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!