TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 07 Kwietnia 2020, 21:18
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Kakaowa fantazja

Kakaowa fantazjakakaowa fantazja

Zapraszam dziś na kawową fantazję przepełnioną słodyczą i aromatem kawy. Do tego rodzynki, orzechy oraz kwaśne porzeczki i powstaje prawdziwa fantazja umilająca chwile spędzone z bliskimi przy wspólnej kawie.

Biszkopt: 6 jaj, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżki kakao

Białka ubijamy dodajemy cukier. Mieszamy z żółtkami i dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na blachę i pieczemy około 20 min. w 180 stopniach.

Krem: 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, 1 1/2 kostki masła, 1 paczka kawy cappuccino czekoladowego, paczka rodzynek, 1/2 szkl. orzechów włoskich, 1 czekolada gorzka, 1/2 szkl. porzeczek czarnych - mrożone lub z kompotu,100 ml wódki

Rodzynki zalewamy wódką i zostawiamy na 2 godziny. Mleko z cukrem i kawą gotujemy. Jajka ubijamy i wlewamy do wrzącego mleka miksując aż do ponownego zagotowania. Powstałą masę studzimy. masło ucieramy na gładką masę i miksując dodajemy zimną masę kawową. Biszkopt przekrawamy, nakrapiamy wódką od rodzynek z dodatkiem cukru pudru , można też użyć soku porzeczkowego. dolny blat smarujemy kremem i dajemy rodzynki. przykrywamy, smarujemy kremem sypiemy posiekanymi orzechami i porzeczkami (jeśli suszone - muszą być wcześniej zaparzone). całość polewamy roztopioną czekoladą. Chłodzimy w lodówce. Krem bardzo dobrze nadaje się jako krem tortowy.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!