Jabłkowe różyczki
W naszych sadach i na ryneczkach pełno aromatycznych jabłek. Sposobów ich wykorzystania w naszej kuchni jest wiele. Zapraszam do przygotowania francuskich różyczek, które ukrywają w sobie jabłkowy aromat.
4 czerwone jabłka
2 opakowania ciasta francuskiego
cukier kryształowy, cukier puder,
1 cytryna, cynamon
Jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do miski, zalewamy wodą i sokiem z cytryny i wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty. Zostawiamy na chwilę w wodzie, po czym wyciągamy i osuszamy. Można także jabłka zmiękczyć we wrzątku, ale trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Ciasto rozkładamy i delikatnie rozwałkowujemy. Kroimy w paski, posypujemy cukrem, układamy jabłka tak, aby wystawały brzegami ze skórką do góry. Dolną część paska ciasta zaginamy do góry i całość zwijamy tworząc różyczkę. Wkładamy do formy do mufinek i pieczemy 20 - 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Posypujemy cukrem pudrem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!