TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 10 Kwietnia 2020, 21:00
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Filet po polsku

Filet po polskupadre gotuje

Co dobrze pasuje do młodych ziemniaków? Czym zachwycić bliskich w czasie wiosennego obiadu? Proponuję trochę drobiu – oto delikatny kurczak zaplątany w aromatyczny wędzony boczek, nasycony aromatem kminku, majeranku lub wybranych przez nas ziół. To także dobra propozycja na letnie grillowanie.

 

3 filety z kurczaka 

6 długich plastrów boczku 

wędzonego (najlepiej surowego)

Olej do smażenia

Sól 

Pieprz

Papryka ostra

Kminek lub zioła według uznania

 

Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy je w poprzek, aby z jednego zrobić dwa cienkie plastry mięsa. W każdym filecie wykrawamy trzy, cztery poprzeczne otwory na szerokość plastrów boczku. Każdą porcję przeszywamy niejako plastrem boczku. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem lub ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju na bardzo wolnym ogniu lub grilujemy.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!