TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2020, 01:19
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z seremdrozdzowki

Nareszcie wakacje. Czas na wycieczki, radość i wspólne podróżowanie. Proponuję, aby nasze siły w czasie wakacyjnych wypadów pokrzepiły pyszne drożdżówki z serem. Bardzo łatwe w wykonaniu sprawią, że nasze radosne chwile wakacji będą jeszcze piękniejsze i słodsze.

 

½ kostki drożdży, szklanka mleka, 3 szklanki mąki pszennej, łyżka oleju, 8 łyżek cukru, 6 żółtek, 35 dag masła, ½ kg sera sernikowego, aromat cytrynowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy

 

Z drożdży, mleka, cukru i części mąki robimy rozczyn. Po wagarowaniu dodajemy żółtka, olej, mąkę – zostawiając około jednej szklanki do kruszonki. 150 dag masła rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Wlewając powoli do ciasta wyrabiamy intensywnie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ser wyrabiamy dodając dwa żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i aromat cytrynowy. Masło na kruszonkę dobrze wyrabiamy z cukrem pudrem, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy oraz mąki tyle aż zacznie się ciasto kruszyć. Ciasto rozkładamy na stole, rozciągamy rękoma do około jednego centymetra, nakładamy na brzeg ser, zakładamy ciastem i wykrawamy nożem drożdżówki, maczamy w białku, posypujemy kruszonką i układamy na blaszce pieczemy w temp. ok. 170 stopni do zarumienienia, posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy lukrem.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!