Czerwcowy torcik
Już czerwiec, wszyscy czekają na wakacje. Wokół zielono i słońca jakby więcej. Wreszcie możemy powrócić do niezapomnianych smaków, jakie odnaleźć możemy w sezonowych owocach. Są już truskawki, maliny, jagody, a za chwilę powitają nas pełne temperamentu wiśnie. Zapraszam dzisiaj na torcik właśnie z wiśniami, tymczasem mogą je jeszcze zastąpić pełne wdzięku truskawki. Smak lata ukryty jest w pysznej kompozycji budyniu i owoców.
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
10 dag cukru
2 łyżki mleka
1 jajko
1 cukier waniliowy
Masa budyniowa:
1 duży budyń śmietankowy
1/2 litra mleka
400 ml kwaśnej śmietany
3/4 kg wiśni lub truskawek
Ciasto zagnieść jak na makaron i wstawić na 45 minut do lodówki. Na mleku gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy budyń dodając kwaśną śmietanę. Ciastem wylepiamy tortownicę, wykładamy masę budyniowo-śmietanową, układamy owoce. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!