TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 10:52
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Czerwcowy torcik

04.07.12

Czerwcowy torcikczerwcowy torcik

Już czerwiec, wszyscy czekają na wakacje. Wokół zielono i słońca jakby więcej. Wreszcie możemy powrócić do niezapomnianych smaków, jakie odnaleźć możemy w sezonowych owocach. Są już truskawki, maliny, jagody, a za chwilę powitają nas pełne temperamentu wiśnie. Zapraszam dzisiaj na torcik właśnie z wiśniami, tymczasem mogą je jeszcze zastąpić pełne wdzięku truskawki. Smak lata ukryty jest  w pysznej kompozycji budyniu i owoców. 

 

20 dag mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kostki margaryny

10 dag cukru

2 łyżki mleka

1 jajko

1 cukier waniliowy

Masa budyniowa:

1 duży budyń śmietankowy

1/2 litra mleka

400 ml kwaśnej śmietany

3/4 kg wiśni lub truskawek

 

Ciasto zagnieść jak na makaron i wstawić na 45 minut do lodówki. Na mleku gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy budyń dodając kwaśną śmietanę. Ciastem wylepiamy tortownicę, wykładamy masę budyniowo-śmietanową, układamy owoce. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!