TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 04:50
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Czekoladowe koszyczki z malinami

Czekoladowe koszyczki z malinami

Składniki
300 g białej czekolady (można zamienić na mleczną)
30 g masła
50 g kruchych ciastek kakaowych
200 g śmietany 30% tłuszczu
150 g sera mascarpone
25 g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
100 g malin, świeżych, plus do dekoracji
listki mięty

Sposób przygotowania
Masło i czekoladę roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Szykujemy 6 papierowych kubeczków i smarujemy ich wnętrze (dno i ścianki) roztopioną masą czekoladową. Po 5 minutach powtarzamy tę czynność. Wstawiamy kubeczki do lodówki na ok. 30 minut, aby czekolada stężała. Po tym czasie rozcinamy nożyczkami kubeczki i wyciągamy delikatnie czekoladowe koszyczki. Ponownie odstawiamy do lodówki. Do lodówki wkładamy na 15 minut również miskę, w której będziemy ubijać krem. Rozdrabniamy ciastka używając np. malaksera. Wyjmujemy miskę z lodówki, wlewamy do niej mocno schłodzoną śmietanę, podzielony na kawałki, mocno schłodzony ser mascarpone, cukier i cukier wanilinowy. Całość ubijamy mikserem do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Dodajemy kakao, ponownie miksujemy masę do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy maliny, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do przygotowanych czekoladowych koszyczków, posypujemy rozdrobnionymi ciastkami.

Maliny

Maliny to owoce, które urzekają smakiem. Dobrą wiadomością jest fakt, że owoce te są pełne prozdrowotnych właściwości. Są one bogate w witaminy A, C, E, należące do grupy B, minerały, np. wapń, magnez, miedź, potas, cynk. W owocach znajdziemy duże ilości błonnika i kwasów organicznych. Maliny działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Są idealne na poprawę odporności, pracy serca, funkcjonowania mózgu i na odchudzanie. Neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu chronią przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się. Działają korzystnie na wzrok, pamięć i koncentrację, zabezpieczają skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Warto je więc wykorzystać w swojej kuchni, np. do produkcji soków, dżemów czy konfitur.

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!