Ciasto na maślance
Dziś maślankę można tylko kupić w sklepie, dobrze że ona jest przypominając nam dziecięce lata i chwile spędzone na wsi. Chyba każdy z nas lubi ciasto drożdżowe, choć nie wszyscy mogą spożywać drożdże. Proponuję dziś pyszne ciasto na maślance, która pełni podobną rolę jak drożdże, wypełniając ciasto maślanym aromatem. A kiedy na nim pojawią się śliwki - nic więcej do popołudniowej kawy nie potrzeba.
CIASTO:
4 jaja
1 1/2 szklanki cukru
4 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki maślanki
1/2 kg śliwek
KRUSZONKA:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i maślankę. Stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę, układamy śliwki w połówkach. Masło ucieramy z cukrem dodając mąkę. Tworzymy wyraźne grudki, którymi posypujemy ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!