TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Stycznia 2020, 11:22
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciasto na maślance

Ciasto na maślanceplacek_maslanka

Dziś maślankę można tylko kupić w sklepie, dobrze że ona jest przypominając nam dziecięce lata i chwile spędzone na wsi. Chyba każdy z nas lubi ciasto drożdżowe, choć nie wszyscy mogą spożywać drożdże. Proponuję dziś pyszne ciasto na maślance, która pełni podobną rolę jak drożdże, wypełniając ciasto maślanym aromatem. A kiedy na nim pojawią się śliwki - nic więcej do popołudniowej kawy nie potrzeba.

 

CIASTO:

4 jaja

1 1/2 szklanki cukru

4 1/2 szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

1 1/2 szklanki maślanki

1/2 kg śliwek

 KRUSZONKA:

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i maślankę. Stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę, układamy śliwki w połówkach. Masło ucieramy z cukrem dodając mąkę. Tworzymy wyraźne grudki, którymi posypujemy ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.


 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!