TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 14:01
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciastka Piwoszki

15.08.10

Ciastka Piwoszki

Prawie francuskie, trochę kruche z intensywną goryczką. Słodkie i owocowe lub słone z kminkiem. Takie właśnie są ciastka, jakie pragnę dziś zaproponować – łatwe w wykonaniu, o ciekawym smaku. Drożdże obecne w piwie sprawią, że ciasteczka są kruche i rozlistkowane, a aromatyczny chmiel nadaje im ciekawy i intensywny smak. Ich wyjątkowość polega na tym, że są bardzo towarzyskie – dobrze wypadną z intensywną kawą jak i z barszczem lub bulionem.

2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
½ szklanki piwa
Jabłka lub brzoskwinie w syropie

W wersji słonej:
Sól gruboziarnista
Kminek cały
Ser żółty starty

Masło siekamy z mąką. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając piwo, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto jest dość luźne możemy je chwilę schłodzić w lodówce. Rozwałkowujemy podsypując mąką, wycinamy kwadraty – na każdy kładziemy cząstkę jabłka lub brzoskwini zakładamy narożniki ciasta i układamy na blaszce. Pieczemy 20 minut w temp. 200°C. Po ostygnięciu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. W drugiej wersji wycinamy kwadraty lub paluszki posypując solą, kminkiem i startym serem.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!